kelik-kelik

Isnin, 13 April 2009

Seputar

aku pun tak tau maksud entri nih..maksud dia macam berputar-putar la kot

setelah beberapa lama tak menulis secara serius disini, terpancar pula nafsu untuk jari jemari ini menari diatas papan kekunci.

sepanjang minggu lepas, perhatian Malaysia telah bertumpu kepada pembentukan kabinet baru Dato' Seri Najib. tapi tak de keja aku nak ulas-ulas pasal kabinet nih, sendiri cari la kat internet.

yang menarik perhatian ialah beberapa kejadian minggu lepas :

1) Dato' Seri Zahid Hamidi selaku menteri pertahanan mahukan kesemua parlimen di Malaysia menubuhkan sekurang-kurangnya 1 batalion Rejimen Askar Wataniah untuk mengukuhkan pertahanan negara. Beliau juga mengatakan bahawa pasukan kadet tentera disekolah akan ditambah lagi, agar pelajar sekolah diberi peluang dan pendedahan kepada dunia ketenteraan.

hehe dato', dasar dato' ni bagus da selaras dengan HANRUH yang memang da lama ada. bagaimanapun diharapkan agar pasukan wataniah ini tidak semata-mata diwujudkan begitu sahaja dan kemudian dibiarkan begitu sahaja. tempoh latihan juga perlu dikaji semula, di zaman begini mungkin sukar untuk pekerja mengambil cuti untuk tempoh yang lama bagi mengikut latihan perajurit asas serta khemah tahunan. walaupun pekerja kerajaan diberi kelonggaraan namun, susah untuk menerima cuti nih..syarikat mana nak rugi. kalau keja cikgu pun, masa pegi khemah tahunan tu buatnya sekolah nak exam..mesti tak boleh punya.

cabaran kedua yang aku nampak masa jalan-jalan kat cari.com ialah dorang kata ini sebagai instrumen untuk BN dapatkan undi pos. yela satu batalion tu ramai, tambah lak buat kat parlimen..lagi la dorang suspek ingat benda bukan-bukan. apa dorang ingat wataniah ni regular ke, boleh ngundi pos. kad pengenalan dorang ngan tetap pun ada beza. relak jer ayah member aku ngundi kat sekolah dulu, wataniah gak..boleh je nak support parti apa. pasukan simpanan, lebih kurang dengan JPA3, rela dll. jadi kesimpulanya, yg cakap macam ni cakap guna kepale lutut..tak tau pasal askar nak cite askar. haha (ak pun sama la)

selain itu gak, dato' zahid ada cakap pasal kadet tentera di sekolah. sebenarnya tak de kadet tentera di sekolah. yang ada nama dia Pasukan Kadet Bersatu Malaysia, sebab apa nama dia kadet bersatu fikir la sendiri hehe. mungkin ada kaitan ngan UK punya kurikulum kat sana ada Combine Cadet Corps (Army, Royal Navy, RAF). PKBM ni bukan sekolah tak nak buat tapi banyak yang kena tolak sebab jauh dari kem. jadi jurulatih payah la nak datang, sebab tu ada KRS, krs cikgu je yang latih..(sekolah yg rajin sket, amik ex army @ rela) tp sukatan krs tak de la sampai nak belajar pasal strategi perang. jd dato' kalau tak mampu nak tubuhkan PKBM lebih banyak..hantar2 la bantuan kepada krs nih. dapat M-16 untuk latihan menembak, kawad senjata jadi la..haha

sebagai Menteri Pertahanan gak, dato' kena pikir cam na nak ganti nuri tu..tp orang paham kot ekonomi teruk skang. cuma kesian la kat pilot dan crew..serta kuarga mereka

sekian..

p/s: apesal aku x tulis pasal menteri pelajaran ek..haha

6 ulasan:

Cik Seri berkata...

nak belajar strategi perang
masuk palapes

jihad lawan hawa nafsu
iman

kudabesi berkata...

baik ustajah..

pokjak berkata...

hahaha pak otai kna tarbiah

kudabesi berkata...

gelak ko ek..

pekabo plymouth?

pokjak berkata...

Alhamdulillah ak chat2 jer cni..
bdak2 ko cmner?
praktikal sumer ok ke?

kudabesi berkata...

budak2? haha aku mana ada anak lagi

anak tekak..anak mata ada la

member2 gua sume sihat2 kat sini..

betambah sihat kot, praktikum ok..