kelik-kelik

Khamis, 23 April 2009

koi ngarut jer

Aok sume kenal Roslan Maadun? kalau tanya ke koi, memang koi tak tau la..

tapi pak cik ni sebenarnya glemer..popular dan seangkatan denganya. dia ni penyanyi lagu rakyat pahang..nape koi beminat pasal lagu rakyat ni pulok, padahal bukan dengor Pahangfm pun koi layan Hot ke, era ke, xfm ke, fly ke baru la world haha. selain pak cik ni ramai lagi penyanyi lagu rakyat, antaranya Aripin Said yang penulis cerpen tu..dia orang seberang chenor rasanya

mula mencari bila terbuka blog azar..budak temeloh hak duk marjon. bonda dia suh dia nyanyi lagu mengilir sungai pahang kat plymouth sana, bior tebeliok mata mat saleh tu tapi nok buat gone..susoh nak nyanyi lagu gini sebab orang muda cam koi ni memang tak dengor lagu-lagu gini..bukan jiwa. lagi pun nak nyanyi mmg kena lancor la nyebut bait-bait lirik dengan bunyi pahang. loghat pahang pulok memang sebetul-betul bahasa daeroh sebabnya tiap daerah berbeza bahasanya..org temeloh cakap gini, org raub cakap gitu, org lipis cakap cam nih..hasilnya wujud satu kerencaman bahasa dan budaya. tu belum kira hak org felda lagi, bape ramai boleh cakap bahasa daerah..padahal dapat tanoh kat sini.

apa yang penting budaya dan tradisi dapat dipertahankan..sorry la, da out sket bahasa nih. moh layan dulu bidio nih


11 ulasan:

dzulhakim baharom berkata...

aku suka lagu dia tajuk 'lemak manis'

memang sangat lemak manis lagu tu

try la dengar

kudabesi berkata...

yup lemak manis ada dalam simpanan aku..

tu dlm list lagu pengakap gak haha

pokjak berkata...

rindu ak lagu2 traditional ni.. hahaha.

Cik Seri berkata...

nice song

Mr Zakwan Johan berkata...

best betol baca blog aok ni....
aok buboh bahase pahang....
teringat kat mak tua koi.....

wiegreat a.k.a. zeq berkata...

teringat kaweh mase kecik2 dulu, sonok rasenye dok kat kg... hmm.. ble la kaweh nak balek ke sane smule ye.. aok bubuh la bebanyok sket tntg org2 phg.. yg penting bahasa kite xde samenye ngan tganu n klanta... paleh wei...

Firol berkata...

tunjuk ajar sama² bro..sama² kongsi ilmu

kudabesi berkata...

pokjak..

rindu ke? ko da jadi amareka..haha
minum coca cola..suar levis, jacket lacoste

Cik seri..

paham ke? haha thx anyway

zakwan

koi bukan benda, nok bekongsi benda2 gini je

abg zeck

bro la yg kena tulis lagi..saya nih da moden sket haha

bro firol

sama2 bro..cikgu malaysia

pokjak berkata...

hahha tu lacoste bundle la weh, mane ak ader duit n beli kt butik tuh huhuhuh..
aik kn ke Coca Cola tu minuman feveret ko hahahaha

kudabesi berkata...

aku da tak minum coke cam dulu huhu

azarsyafiq berkata...

waah..
camne pulok koi boleh tingai pos aok yang nih..
huhu..bhsa pahang ak kuar bile ckp dgn org temerloh jer..taktau nape..
nyway time kasih sbb mnjadikan blog ak sbg sumber inspirasi ntuk pos nih..huhu..koi mmg lame da layan lagu tuh..