kelik-kelik

Sabtu, 6 Mac 2010

Makan Laba Member

easy to get, easy to lose (ja'a, 2008)

bersempena hari usahawan
sekolah tepi landasan

MLM..atau multi level marketing..ting ting, merupakan satu bentuk perniagaan yang hangat mutakhir ini. baik positif, mahupun negatif.

Seperti juga perniagaan lain MLM, tertakluk kepada peraturan perniagaan yang ditetapkan oleh KPDN & HEP. Biasanya syarikat MLM akan berdaftar dibawah AJL (akta jualan langsung), bukan juara lagu.

Aku dulu banyak belajar bab-bab bisness nih, tapi banyak lupa dah. nampak sangat jiwa cikgu dalam diri sedang mekar berkembang lagi harum mewangi. keh-keh.

Pada dasarnya, syarikat MLM yang berdaftar dengan SSM, KPDN & HEP, SSM dan Bank Negara tidak bermasalah. Yang bermasalah ialah syarikat yang berdaftar dengan SSM tetapi :

i) mengamalkan skim piramid
ii) tak ada produk
iii) mengutip wang deposit tanpa kebenaran
iv) melanggar AJL

bagi kes:

i) mengamalkan skim piramid, seperti yang diketahui ialah..syarikat yang bertopengkan perniagaan barangan kesihatan, pelancongan, penapis air dsb. tetapi mengaut laba atau untung dengan hasil networking iaitu makan untung dengan orang menjadi ahli. bayaran nih pulak akan dipusing-pusing, sampai lah tahap dipanggil 'tepu'. iaitu orang semakin ramai, dan kemudian pembayaran bonus, dividen or what so ever akan diberhentikan. bos-bos semua selamat, harta sume dah tukar milik nama orang lain. pegi overseas, bercuti. datang balik bukak bisness baru dengan nama baru. yg kena tipu ahli bawahan, dengan manager pertengahan.

ii) tak ada produk: berkaitan dengan yang kat atas tadi. korang tanye ustaz ape hukum urus niaga tanpa produk nih. jangan tanya gua..selalu monteng PAFA dulu hehe. barang, produk yang ditunjukkan dalam brousur, semasa pengenalan, kat office adalah display only. ataupun, kuantiti kecil..bukan untuk jualan. tetapi untuk promosi sahaja.

iii) mengutip wang tanpa kebenaran. ada banyak company dah kena. suka-suka hati kutip duit orang masuk investment dorang. lepas tu offer dividen, bonus, untung berkali ganda dari bank, ASB, ASN, SSPN, malah Wall Street. taiko dalam bidang nih dulu, seorang pak cik bernama Pak Man Telo (bukan bapak gua ek). Dia pernah kutip melebihi RM 9 Juta pada awal 90 an. Kalau anda didapati kutip deposit tanpa kebenaran, syarikat anda akan diserbu oleh BNM (depan sekolah tepi landasan).

iv) melanggar AJL. nih cari sendiri lah. kui2.

kesimpulannya, a businessman never takes unnecessary risk.

sebelum terlibat dalam mana-mana perniagaan, pelaburan, MLM sila pastikan anda buat risikan terlebih dahulu. cari maklumat di Cari.com, carigold.com, Lowyat.net. a businessman also a general. plan before you strike. nih la principle dalam Art of War yang dipegang oleh big player dalam industri.

kalau anda Melayu, cuba cari kawan-kawan Cina. biasanya skim cepat kaya bertopeng MLM nih, bila dah tak laku dengan kaum Cina barulah akan pergi kepada Melayu. bukan dia racist, tapi dasar pegangan modal orang kita yang kurang sket. target pun kepada orang gomen sebab banyak lubang boleh buat loan.

kalau nak join lagi, cuba check dengan KPDN HEP, dan Bank Negara. Melalui telefon atau web.

p/s: join la kalau suka, tapi kalau lu gamble..sama jer lu main poker kat genting. tak guna gak pakai kopiah kulu kilir..kah2.

10 ulasan:

-u-n-s-p-0-k-e-n- berkata...

cekgu! ada rumusan x utk n3 nih??
*baca x abes*

kudabesi berkata...

aku tau haha, da jadi peberet aku tulis panjang-panjang

padahal sape nak baca panjang-panjang

bukan esaimen pun wakaka

Suhaimi Abd Wahid berkata...

aku baca bro.. menarik.. kongsi2 huhuh ari tue aku sikit lg nk kena dah.. sib baik x jd.. kalo x abis duit aku keja kat Uk wat masuk bnde 2 nipu duit org nie huhu

-u-n-s-p-0-k-e-n- berkata...

laa.. peberet ke tulis pnjg2??
cmtu meh la tlg watkan esaimen nih
huahuahua T_T

kudabesi berkata...

mie,

gua tak larang member2 nak majukan diri. kalau rasa dgn join skim piramid yg bertopengkan MLM tu bagus, join la...tp jgn ajak gua. gua bukan orang kaya. duit nuffnang pn sikit jer

kupu2,

kalau suh english, aku lemah la sket.

lg pun, ko kan pandai blajo oversea 3 taun..mesti kacang je wat esemen nih

kudabesi berkata...

mie,

gua tak larang member2 nak majukan diri. kalau rasa dgn join skim piramid yg bertopengkan MLM tu bagus, join la...tp jgn ajak gua. gua bukan orang kaya. duit nuffnang pn sikit jer

kupu2,

kalau suh english, aku lemah la sket.

lg pun, ko kan pandai blajo oversea 3 taun..mesti kacang je wat esemen nih

-u-n-s-p-0-k-e-n- berkata...

ceh, nganjeng tuh~
wuhuhu~

anakpencen berkata...

0.k juga blog hang ni weee

kudabesi berkata...

baru belajar menaip bro..

biasa jer..nak wat blog pertahanan, tp ilmu tak dak haha

takut gak kena tiau ngan geng2 atma

sawadikap bro..lupa nak ucap

greetings from kerinchi to anakpencen nun di gajah putih

Suhaimi Abd Wahid berkata...

aku pon bukan lah org kaya.. lg2 bnde2 MLM nie nk kita cari org lah apa lah.. aku dah lah x bgus dlm bab2 social2 nie haha nk suruh adik aku belnja aku mkn pon x reti l nk suruh org lain join bwh aku ahha sib baik aku x join la wei.. spa2 yg rasa bley g lah.. kalo susah ke ape ke.. bru bley rasa kan.. i don't take risk bro...