kelik-kelik

Jumaat, 23 April 2010

Siri Entri Berat

yeah u right, capitalism make more people homeless

Memahami Sosialisme : Siri Entri Berat

Sosialisme merupakan satu falsafah politik bagi menggambarkan satu fahaman bahawa kekayaan dan syarikat merupakan milik pekerja. maka dalam konteks pemerintahan negara, kekayaan dan harta adalah milik rakyat.

secara dasarnya pemikiran atau falsafah diatas kertas merupakan satu idea yang okey sangat..haha. pemikiran macam nih bersifat utopia. tulis idea melangit, pelaksanaan ke laut.

ini berdasarkan ketidak berhasilan negara-negara yang mengamalkan sistem sosialisme ini. dapat dilihat bahawa mereka mempunyai sistem yang telah runtuh sama sekali disebabkan oleh korupsi peringkat atasan serta tidak sealiran dengan global player di dunia.

walaupun perjuangan sosialisme dalam abad ini telah dikuburkan dengan kerakusan kapitalis iaitu sistem ekonomi berasaskan dollar and cent. kapitalis nih pulak satu sistem ekonomi berkonsepkan pasaran bebas dan sebebasnya sampai nak makan riba' banyak mana pun boleh.

dan di malaysia sendiri sosialisme tidak berjaya, parti-parti berfahaman sosialis ini telah melingkup jauh apabila berhadapan dengan parti beraliran nasionalis, kaum dan agama. apatah lagi fahaman sosialisme yang begitu asing dan sering dikaitkan dengan komunisme. terkongkong dalam idea sempit, serta melabelkan diri sebagai rebel sejati adalah contoh yang tidak begitu mantap kepada pengundi.

namun di seberang tambak, parti sosialis merupakan parti yang sedang memerintah negara itu sekarang. cuma, parti itu boleh dilabelkan sebagai parti sosialis yang paling melingkup dari idea sosialismenya. manakan tidak, sungguh mahal dan sungguh banyak bayaran yang dikenakan kepada rakyat. mengalahkan kerajaan kapitalis sejati. golongan pembangkang pula akan di tekan cukup-cukup. tak sosialis langsung haha.

jadi setahun dua tiga kali, pemimpin parti tersebut akan meninggalkan kerusi empuk dan sut berjenama dari Itali mereka. mereka akan menyarungkan kembali pakaian golongan proletariat (pekerja) yang menjadi nadi kepada sosialisme. pakaian mereka ialah baju putih dan berseluar hitam.

apahal aku wat tulisan pasal sosialisme? saja jer..fahami sosialisme dan banyak kita akan faham pasal komunisme, working class people (proletariat)

Tiada ulasan: