kelik-kelik

Sabtu, 28 Januari 2012

Bersetuju untuk tidak bersetuju
Dalam hal pertahanan, seharusnya unsur politicking yang melampau perlu diketepikan. Terdapat segelintir rakyat Negara ini yang begitu skeptis dan meragui setiap keputusan yang diambil demi keselamatan Negara antaranya ialah tidak bersetuju dan menentang pembelian aset yang dapat mampu memberi kuasa tentang yang lebih ampuh kepada ATM.

Sehingga kini, walaupun Malaysia telah Berjaya mendapatkan kemerdekaan dan menghapuskan ancaman pengganas komunis tidak bermakna bahawa keamanan dan kesejahteraan ini akan berkekalan.
Sebagai pembayar cukai dan pengundi, sudah pasti rakyat sedar dan mahukan yang terbaik buat Negara yang mereka cintai. 

Namun, sikap menetang pembelian aset seperti kapal selam, misil, pesawat pejuang, helicopter utiliti melihatkan perangai mereka sebenar.Kita perlu sedar bahawa pembelian aset ini, adalah bersesuaian dengan kehendak dan keperluan semasa. Malah jika kita rajin mengikuti berita mengenai pertahanan Negara, kita sedar bahawa apa yang diperuntukkan itu adalah sebahagian sahaja daripada yang sebenarnya diperlukan. 

Sebagai contoh, satu skuadron kapal selam biasanya terdiri daripada 6 buah kapal selam yang sedia beroperasi. Tapi disebabkan kekangan kewangan, maka cuma 2 buah kapal selam diperolehi setakat ini.
Sentimen membangkang setiap masa dan mempersoalkan fungsi aset-aset ini perlu di campak jauh. 

Tambah memilukan apabila terdapat sesetengah cerdik pandai di dewan rakyat turut sama menyemarakkan lagi pemikiran begini. Mereka yang sepatutnya mewakili rakyat, dilihat tidak lebih bijak daripada rakyat biasa. Ada ahli parlimen secara terang-terang mempersoalkan keperluan kapal selam kepada tldm.

Bagi mereka sebegini, fikirlah bahawa kebanyakkan mereka yang berkerja sekarang memiliki insurans/takaful/kad perubatan yang mereka bayar sehingga 10% daripada pendapatan mereka. Malah ramai yang membayar lebih daripada 10%.  Adakah selama beberapa tahun membayar premium tersebut mereka dapat menggunakan perlindungan insurans tersebut?

Sedangkan dalam masa yang sama, negara Cuma memperuntukkan berapaa peratus daripada hasil Negara untuk bajet pertahanan? Bajet pertahanan ini adalah insurans dan polisi jaminan bagi masa depan Malaysia.  Atau kita perlu menunggu sehingga negara lain sudah mengibar panji perang atau parang di leher barulah kita boleh menambah aset.

Kalau begitu, mengapa tidak sahaja membeli premium insurans selepas didiagnos dengan kanser contohnya?
Saya berpendapat bahawa kita boleh tidak bersetuju dalam banyak hal, tetapi kita perlu bersetuju mengenai hal ehwal pertahanan. 

Apa yang boleh tidak dipersetujui adalah mengenai harga, cara pembelian, jenis dsb. Tetapi bukan mempertikai atau menolak secara total. Atau lebih teruk menyebarkan fitnah seperti PT91M terima dahulu, kereta kebal “recond”. 

Sama-samalah kita menjadi lebih cerdik. Baik menyokong, baik membangkang. 

Tiada ulasan: