kelik-kelik

Ahad, 10 Julai 2011

Takdir & Waktu1. Al-Fatihah, aku sedekahkan kepada seorang lelaki yang meninggal dunia semalam semasa demonstrasi BERSIH 2.0

2. Baru beberapa jam tadi, Ketua Polis KL telah mengeluarkan press release mengenai perkara ini. KP KL berkata, mangsa meninggal dunia akibat komplikasi jantung. (byk benda boleh 'trigger' benda nih)

3. Seperti dapat dibaca dalam Mkini, dakwaan bahawa mangsa telah meninggal kerana sesak nafas akibat gas pemedih mata.

4. Pada aku, dakwaan seperti ini tidak lain tidak bukan semata-mata untuk memburukkan nama PDRM. Supaya kebencian terhadap pasukan beruniform ini dapat disemarakkan lagi dalam diri puak-puak tertentu. (ingat lagi? gelaran anjing kerajaan, babi, Siput Babi (gelaran untuk Special Branch)

5. Keadaan telah memaksa untuk dilepaskan gas pemedih mata. sebab, walaupun selepas tangkapan, sekatan jalan dan kempen di media..perhimpunan oleh Bersih dan Patriot tetap berjalan dalam jumlah yang agak besar. Kalau tidak disekat, nescaya memang akan berlaku pertempuran ala Bangkok, walaupun sekadar saling membaling batu.

6. Hak berhimpun anda sebagai rakyat telah pun terlaksana, baca Sinar Harian pada hari nih. Dimana ada masa sampai 40 minit, dan Dr Dzulkifly dari PAS sempat berucap kepada penyokong barulah dilepaskan tembakan pemedih mata dan water cannon.

7. Masih zalim lagi kah? polis biasanya akan memberikan masa dan amaran sekurang-kurangnya 3 kali untuk bersurai. sekiranya arahan ini tidak dipatuhi, barulah ditembak gas pemedih mata dan air kimia.

8. Aku pernah melihat demo kecil-kecil di masjid UM. pemimpin pelajar tersebut yg mahu AUKU dihapuskan telah diberi peluang utk berucap juga beberapa minit sebelum disuruh turun daripada kerusi dan penyokong diarahkan bersurai.

9. Aku percaya imej dipukul, ditendang akan berlaku apabila suspek bertindak agresif dan cuba melawan dari ditahan. bagaimanapun, kalau betol ada 'police brutality' iaitu tindakan melanggar SOP. dakwa aje la..peguam kan ramai.

10.Kenapa ini berlaku? mengikutkan pengalaman lepas..dalam demo Anti ISA, penganjur sudah menyediakan arahan bertulis yg disebarkan di blog kepada penyokong apa yg perlu dilakukan sekiranya ditahan. Biasanya Bar Council, dan peguam pro pembangkang memang sudah bersedia di balai polis sekitar KL untuk memberi bantuan guaman.

11. Tindak balas agresif ini tidak lain tidak bukan berpunca daripada rasa benci meluap-luap terhadap pihak berkuasa. Imej ditendang polis, hospital disembur, tear gas, masjid jame' jadi kubu sambil para demonstran bertakbir dengan polis bersedia dengan cota diluar adalah satu gambar yang cukup ideal bagi media yang ingin menunjukkan imej buruk negara.

12. kedua-dua pihak telah mendapat peluang untuk berhimpun dan menunjukkan diri sebagai hero di jalanan.

13. satu pesanan, kpd penganjur demo seperti ini..tolong lah berpesan agar yg sakit, budak, orang mengandung tak sertai lah. nih yg naik kerusi roda pun nak join..adoiyai.

2 ulasan:

YangMahuTahu berkata...

ko ade tgk x video pasal BERSIH? FYI, tgn lelaki tu diikat semase die tgh nazak..aku juz x fhm kenape sume polis bw pengikat tu tp xde sorg pn yg bw alat tuk potong balik..its like u handcuff sumbody without the key..isn't it stupid? then, if they already know the situation might turn worst, why didn't prepare any emergency aid, ambulance, first aid, why?

kudabesi berkata...

dah tu, nape cerita asal yang polis pukul pak cik tu?

pasal hand cuff tu, mcm aku cakap..saman je polis kalau ada bukti (video, gambar, saksi)

dah banyak kes saman polis dibawak ke mahkamah

berkenaan dgn emergency aid, ambulance..sape yg jangka ada orang meninggal? dan tanggungjawab siapa untuk sediakan tu

ada Bersih/Patriot mohon ambulan KKM atau sewa yg swasta

polis dgn tugas dia la, sediakan pasukan anti rusuhan..yg ada pasukan perubatan sendiri, ATM