kelik-kelik

Ahad, 14 November 2010

Cerita Saya


guru yg baik mendidik, guru yg cemerlang
mencetus inovasi
wall SK Bertam, GM, Qlate

member cakap nih blog peribadi, jadi skali skale tulis pasal diri sendiri ape ada hal?

research sudah, BBQ sudah, dinner pun sudah, maka boleh la dikatakan yang perjalanan setengah dekad sebagai guru pelatih di Jalan Pantai Baru telah mencapai kepada penamatnya. penamat pada satu bab, pembukaan bab baru.

perjalanan yang dirintis pada awalnya dengan sikap mencuba dan test market berdasarkan keputusan SPM yang biasa-biasa. tidak pernah tercatat dalam kad 001 cita-citaku seorang pendidik.

sebagai remaja, uitm & poli pilihan utama. menjanjikan pengajian dalam bidang perniagaan (orang kate awek uitm cun lol) setelah sedar diri tiada berbakat dalam bidang sains mahupun kemahiran kayu atau fabrikasi logam.

pernah juga menghantar resume ke MISC untuk mohon biasiswa bagi pegawai kadet (navigasi). bagi memenuhi sekelumit minat di hati, tanpa segan silu aku hantar keputusan SPM ke sel pengambilan pegawai, KEMENTAH bagi intake 77, kolej tentera laut. kedua-dua menghantar jawapan kembali minta hadiri temu duga. satu di Dayabumi, satu di Lumut. namun, tiada dapat restu dari keluarga. hasrat menjadi seorang seafarer telah karam. juga malas untuk berontak kerana hormati keluarga. apetah lagi tidak fit, mental fizikal, ilmu.

mengisi masa lapang dengan menghadiri kelas tingkatan 6, sempat la menyauk ilmu dalam kelas PA, PPP, Geografi fizikal dalam seteguk dua..bukan berlagak, tapi jiwa untuk meneruskan persekolahan di sekolah yg sama sudah tiada. apatah lagi mahu bertali leher dan berseluar kain licin. sungguh tidak stylo, tidak menampakan ciri-ciri kolej haha.

pendek cerita, 3/7/05 sepatutnya aku melaporkan diri ke Uitm di Jengka (yg dalam daerah aku) namun hasil dorongan keluarga, guru dan orang kampung aku telah memilih untuk masuk ke program ijazah sarjana muda perguruan bertempat di IPBA. dengan fahaman bahawa selepas tamat persediaan ijazah, akan ditempatkan di IPTA tempatan.

maka 4/7/05, mendaftar lah aku bersama-sama beberapa ratus lagi pelajar baru termasuk seorang selebriti budak tv3. tapi dia quit awal. dalam kursus aku cuma ada 18 orang jer. maksudnya cuma ada satu kelas untuk PISMP yg lain ialah Tesl dan French. jumlah 18 telah ditambah menjadi 20. jadilah kami PISMP 2.

seribu satu pengalaman, seribu satu cerita yang kalau dikarang indah boleh jadi masterpiece hehe. tempoh 11 semester di satu tempat, bukanlah singkat. dari belakang blok 3 cumalah belukar, sampai menjadi antara apartment termahal di KL. pengalaman baik dan buruk. pelbagai isu dan kenangan yang telah mendidik diri aku. persahabatan, pengorbanan, pengkhianatan dan memacam per lagi banyak bermula disini.

persahabatan bersama rakan sekelas amatlah menarik, berbeza watak namun kalau dikerah mencapai satu matlamat bersama hasilnya gempak.....apa yang dialami dalam PISMP 2 mungkin cuma secebis dari apa yg aku akan tempuh di masa depan. persahabatan bersama rakan yg duk serumah sejak hari pertama sangatlah rapat, tak reti aku nak gambarkan. kat sini boleh lihat perangai seseorang, ada yang sangat baik, ada yang baran, ada yang tak kisah tapi semuanya kawan aku. kalau aku mintak tolong, pasti ada yg akan membantu.
menjadi seorang pendidik memang bukan cita-cita asalku, tapi sejak tarikh aku decide untuk masuk ke dalam bidang ini aku berharap, walau aku tidak mampu menjadi guru terhebat (great teacher) biarlah aku menjadi guru yang baik, yang mampu melaksanakan tanggungjawabnya dengan baik. guru yg mencurahkan ilmunya pada murid seikhlas hati, demi melihat kelangsungan dan kegemilangan negara bangsa. doakan aku tak burnout dan dapat perbaiki kelemahan diri nih.

akhir kata, aku nak mintak maaf dan berterima kasih kepada mak ayah serta keluarga aku, kawan (bdk PISMP 2, suhaimi, arif, chojie dll ramai), pensyarah JKS, JIP, JPM, JAPIM, HEP, JBI, JSP, JTP, R&D, SU Praktikum, SUP, GERKO, & Admin. tak lupa juga tawkey kantin, auntie Library, pak/mak guard, syarikat cleaner, Penyelia Asrama.....kalau tak sebut, jangan marah.

juga mintak halal makan minum. kalau aku ada berhutang dengan sesiapa, contact aku...mana tau lupa.


1 ulasan:

Seri berkata...

tamat sudah penantian 5 tahun setengah

selamat memulakan langkah baru. lantaiya tak sama seperti dulu