kelik-kelik

Khamis, 2 September 2010

Maktab vs IPT
Masa jalan-jalan nak cari bahan buat assignment, terserempak dengan artikel nih di blog perkhidmatan pelajaran. Aku selalu jugak bukak blog nih (nampak profesional tak? kui2)

Isu yang jadi hangat kat situ ialah pemberi komen yang mengaku guru juga, selamba badak buat generalisasi yang cikgu maktab nih jumud, hidup terkongkong macam sekolah. Keluaran maktab di sekolah pula digeneralisasikan dengan kuat mengampu. (ni masing2 punya pilihan, tak ada dalam silibus pung)

Isu yang dibincangkan dalam 80% melibatkan ketidakpuasan hati mengenai elaun yang diberikan kepada pelatih IPG, 5% lagi mempersoalkan mengenai kelayakan STPM dan Matrikulasi untuk memasuki IPG sekaligus ingin menonjolkan bahawa pelajar IPG masuk ke ijazah dengan SPM sahaja. Mungkin mereka tak tau mengenai pra-ijazah yang dikendalikan oleh IPG. 5% lagi ialah ses dengki mendengki sambil membuat generalisasi. Dan 0% yg membincangkan mengenai soalan penulis mengenai pandangan masyarakat yang menyangka program KPLI/DPLI dan UPSI sahaja yang layak mengasuh mahasiswa menjadi guru.

Nuff said, aku ada kawan yang ambik pendidikan di IPT UPSI, UUM, UPM (PJ-group Kinetics, B.Ed Tesl) UTM, UiTM dan macam lagi. Tak pernah pulak aku merendahkan latihan perguruan mereka. Itu cara masing-masing. Jauh sekali aku membuat generalisasi, lalu menjumudkan orang lain. Pasal elaun atau biasiswa pula itu adalah anugerah dan bukannya hak. Mereka yang terlibat secara langsung semestinya paham dan sapa yang boleh menafikan bahawa perubahan akan tiba juga (dalam hal elaun & posting), cuma masanya bukan minggu depan, bukan bulan depan. Itu kata pensyarah aku yg terlibat secara langsung.


Tiada ulasan: