kelik-kelik

Jumaat, 25 Jun 2010

Gurkha

gurkha regiment dan parang 'kukri'

Gurkha..

Hamid Gurkha ke?

Sejarah
Gurkha sebenarnya merujuk kepada satu kaum yang tinggal di Nepal dan India Utara. Rupa orang gurkha nih ada rupa orang Cina pun ada, orang India pun ada.

Percaya atau tidak, antara pendapatan utama Nepal ialah hasil dari mengeksport rakyatnya menjadi tentera, polis, atau pak guard di seluruh dunia. Terutama sekali di bekas jajahan Queen.

Pihak Inggeris yang mula-mula sekali mengupah orang Gurkha nih menjadi askar upahan mereka.

Mungkin bentuk muka bumi yang tidak sesuai, menyebabkan ramai orang Gurkha memilih untuk menjadi askar. Maklum saja lah, Nepal nih terletak di 'Bumbung Dunia' iaitu di kaki Gunung Everest. Sudah pasti keadaanya tidak sesuai untuk pertanian sawit dan getah, apetah lagi nak melombong timah.

British telah menubuhkan Briged Gurkha bagi menempatkan beberapa puluh regimen dan unit Gurkha. Latihan bagi tentera Gurkha, boleh tahan toughnya. antaranya ujian untuk berlari mendaki bukit curam dengan jarak 4.2 KM dan bebanan 75 pound batu dalam beg. Ini semua buat dekat Nepal, jadi dah lulus semua latihan baru boleh deploy ke UK.

Unit Gurkha nih antara 'highly decorated' unit dalam British Army. Dari WWI sampai ke Perang Iraq, dorang nih terlibat. Dan kebanyakkan action dorang ialah untuk menjadi antara barisan hadapan kepada British Army. Maklumlah, dorang nih masih lagi dianggap bukan warganegara Brits sepenuhnya.


Gurkha di Malaya

Unit ini juga terlibat dalam Battle of Malaya, Battle of Singapore dan ramai juga askar Gurkha ini telah terkorban bersama-sama unit lain dalam British Army. Namun, sejarah membuktikan bahawa Jepun lebih bersiap sedia. Walaupun Gurkha Regiment battle harden namun, masih belum cukup menandingi kehebatan Jepun.

Briged Gurkha juga turut digunakan bagi memerangi PKM dalam Darurat. Dalam perang lain pula, mcm perang Iraq..mereka digunakan untuk 'buka jalan' supaya unit2 lain senang menyerang.

Gurkha- Sekarang

Briged ini masih lagi berkhidmat dengan setianya kepada British. Dan masih ramai anak-anak muda Nepal yang memilih untuk berkhidmat dalam British Army bagi menjamin masa depan yang lebih cerah.

Selain di Britain, terdapat juga sejumlah askar Gurkha yang diletakkan sebagai 'reserve' di Brunei. Sementara, di Singapura orang Gurkha digunakan sebagai anggota Field Police (yang bersamaan dengan Pasukan Gerakan Am Malaysia)

Nasib Gurkha

Ibarat sang askar upahan, nasib mereka belum benar-benar terbela waima di tanah Queen. Nasib ex-serviceman gurkha kebanyakkanya berakhir dgn memilih untuk menjadi pengawal keselamatan. DI M'sia, HANYA pengawal gurkha yg mempunyai rekod perkhidmatan tentera dgn British @ Nepal yg layak diupah selain daripada warganegara.

Penutup

kalau aku rajin, aku tulis pasal Legioniere pulak..

2 ulasan:

sengli kiu berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
sengli kiu berkata...

Greetings admin I like your topic, after reading your article very helpful at all and can be a source of reference I will wait for your next article updates Thank you, for sharing

sex shop
sex shop semarang
obat memperbesar alat vital
obat pembesar penis
vimax asli
sex toys vagina senter
obat penggemuk badan semarang
obat kuat cialis