kelik-kelik

Jumaat, 25 November 2011

Menjawab Tomahan Indonesia : 1Pasca Sea Games 2011, sebelum ini dah malas nak menjawab tuduhan macam nih. tapi demi warga malaysia yang masih mentah...mungkin juga boleh terpengaruh, terutamanya yang pergi tak pergi kursus BTN lagi (lol)

1. Jalur Gemilang ciplak

puii..Sang Merah Putih apa kurangnya, bendera tu asalnya bendera Belanda iaitu Merah, Putih dan Biru. Bila terjadi perang Indon-Belanda, terjadilah satu peristiwa dimana gerila Indon ini telah menyerbu sebuah rumah Belanda dan mengoyakkan warna biru belanda tersebut lalu mengibar-ngibarkanya.

fakta sejarah mengenai bendera merah dan putih seperti sekarang yang digunakan sejak zaman Patih Gajah Mada adalah kurang aku percayai. aku pun boleh kata zaman Melaka dulu pakai bendera keris bersilang macam bendera UMNO. dokumentasi tiada, bukan dari sumber premier.

2. Negaraku Ciplak lagu tradisional Indon
ini pun susah jugak nak jawab, asalnya lagu Negaraku daripada lagu Terang Bulan (lagu negeri Perak)..asalanya lagu Terang Bulan pulak daripada lagu Mammula Moon, yang sultan perak dengar masa dalam buangan di Seycheles kerana peristiwa JWW Birch. kalau berkait dengan Indon mungkin berkaitan dengan lirik kot? don't know..tanya Prof Agus la..

3. Batik...

dah terang2, tulis batik malaysia..rekaan Nor Arfa Batik tak sama dengan batik kodi jawa..kalau nak bantah pun agak2 la..alangkan ada paten pun tempoh masa dia boleh tamat. kalau macam tu sume orang kena bayar thomas alva edison la pasal cipta mentol. jadi penjawat kerajaan, pakailah batik malaysia dan bukanya batik jawa yang korang pegi beli masa melancong. ada jugak jenis bebal pegi pakai...nak tunjuk hero agaknya

4. Reog

nate gapo nih? kakaka orang malaysia pun tak kenal...orang jawa malaysia kenal la kot, aku tak kenal..dalam buku Sivik pun tak ada

5. Ambalat

ini pasal stand off antara TLDM dengan TNI AL, sayangnya media malaysia tak laporkan. sebaliknya media indonesia memperbesarkan. selain Ambalat, banyak jugak isu lain antaranya penguatkuasa Indon senang2 masuk dan tangkap nelayan malaysia walaupun GPS menunjukkan mereka masih dalam perairan Malaysia atau dalam kawasan perairan antarabangsa..

6. Tenaga Kerja Indonesia (TKI), Pendatang Asing Tanpa Izin (PATI)

majikan rakyat malaysia lebih suka mengambil buruh dari indonesia dalam segenap hal, dari pembantu rumah sampai ke pembantu kedai. kebolehan berbahasa melayu dan budaya yang tak jauh berbeza menyebabkan majikan ambik orang indon selain kadar upah yang rendah berbanding rakyat tempatan.

tiada isu sangat, kecuali PATI...PATI adalah sejenis golongan yang pada hukum manusia telah melanggar undang-undang negara iaitu masuk ke negara tanpa passport, visa yang sah..ataupun masuk dan kemudian tinggal lebih masa. ini peraturan standard, jika kita masuk ke Indonesia pun kalau tidak punya passport yang sah kita boleh ditangkap sama..jadi apa masalahnya? masuk dan kerja lah mengikut undang-undang.

kalau anda pernah menonton, Border Patrol..Amerika juga mengalami masalah yang sama. tetapi disana lebih power, sekiranya warga Mexico didapati cuba menghampiri sempadan Amerika, mereka akan dihalau di tengah-tengah gurun tersebut, ini boleh mengakibatkan orang Mexico ini mati kerana kehabisan makanan, air atau kesejukan di malam hari. tapi kalau sudah melintas sempadan, pendatang mexico akan ditangkap dan di usir keluar.

jadi saya bertanya, ada tak ada kita dengar yang kapal indon bawak indon cuba lintas sempadan kemudian karam?

jawapan ada, atas dasar kemanusiaan..APMM, TLDM, Polis Marin membantu..walaupun mereka ini dalam cubaan melanggar undang-undang negara. kat US, sapa yang membantu Mexican nih melintas sempadan walaupun atas nama kemanusiaan (contohnya, jumpa mexican sesat..air da habis, makanan habis) orang yang membantu tadi yang akan masuk jail.

bersambung

Tiada ulasan: