kelik-kelik

Khamis, 27 Oktober 2011

entri bertaraf diari : episod bernombor 202

haram jadah banyak benda dalam kepala..tapi penat nak tulis, tambah satu hal..jenis tak merangka karangan

no 1

anak murid tak datang sekolah, dah cukup sebulan dah. kalau anak taukey lombong emas Penjom tak apa la jugak. kesian tu kesian, tapi cam ne nak buat..dah la ada saringan 6 LINUS, kalau tak ambik macam mane nak lulus? secara tak langsung menggangu KPI & NKRA TPM tu..

pujuk, pujuk dah..pukul pun mak dia dah pukul. tapi sebagai seorang kanak-kanak yang terlindung dibawah Konvensyen Hak Kanak-Kanak PBB (ya, sebab tu ada Hari Kanak-Kanak) kanak2 tidak boleh di 'abuse'. di bawah Akta Pendidikan 1996 juga kata suruh daftar anak ke sekolah jer. tak suruh menghadiri setiap hari persekolahan.

buang? jadah nak buang budak tahun 2? nak menjawab dengan pihak atasan pasal tak guna budi bicara?

nih masa belajar dulu, dah boleh jadi kajian kes..aku rasa dia tak hadir sebab kekurangan motivasi intrisik ditambah masalah luaran seperti malas bangun dan kerja sekolah tak siap. bila berlanjutan, hati pun da keras..apa lagi syok la tak datang. biasalah budak LINUS, untuk Math dan Bahasa Melayu je ada pemulihan, untuk subjek lain..dorang masuk belajar macam biasa. tak boleh nak ikut arus perdana, jadi tak siap la kerja.

no 2

aku baru balik dari Borneo, menghadiri konvo..seronok jugak la, sementelah tengah bercuti sekarang nih.Scence Sarawak sambut konvo memang besar-besaran, siap dengan fun fair haha.

no 3

tahniah Tranung dan N9 atas kejayaan ke final Piala Malaysia. bola-bola nih jenis tak ikut sangat, tp Piala Malaysia memang ikut sejak kecik lagi. Dari zaman final di Stadium Shah Alam patah balik ke Shah Alam nampaknya.

tiket memang jenis cekik darah, alasan tak munasabah..patut orang yg bagi sewa (OYBS) yang perlu menyediakan padang yang terbaik tanpa pertambahan kos..bukannya orang yang menyewa (OYMY) yang kena bayar untuk repair padang. serupa sewa rumah, lepas tu pasang mozek kat rumah sewa..lepas tu sewa tak kurang pun, cukup 2 bulan pindah rumah lain.

bila FAM kata pertambahan untuk keselamatan amatlah geli hati. keselamatan tahap apa, kalau boleh lagi seludup mercun..sampai buta2. nak kata FAM upah BlackWater USA tak tau la pulak.

semoga berjaya, pasukan terbaik akan menang.

no 4

nampaknya 'karma' kerajaan yang naik dengan menggulingkan orang lain, akan digulingkan sekali lagi berlaku. cuma kali ini, Gadafi yang dibunuh. al-fatihah untuk beliau, di Asia Tenggara..gadafi sebenarnya dipandang tinggi khasnya di Selatan Filipina kerana banyak membantu perjuangan bangsa Moro yang menuntut autonomi.

aku mendoakan dari jauh untuk melihat 'keamanan', kemakmuran yang diidamkan oleh rakyat libya.

 no 5loghat temerloh, bukan senang nak dengar..

Tiada ulasan: