kelik-kelik

Sabtu, 28 Mac 2009

1 Jam untuk Dunia

pada 28 Mac nih..(sekarang la kan) Malaysia akan menyertai satu gerakan global bernama Earth Hour. Akhirnya, selepas didedahkan dalam subjek PPL taun lepas..Malaysia juga akan bersama. Taun lepas kita orang ngarut je pasal Earth Hour ni sebab berdasarkan maklumat di akhbar saja.

beberapa mercu tanda atau landmark negara seperti KLCC, Menara KL dan beberapa bangunan lagi telah memberi persetujuan untuk turut serta.

walaupun sokongan terhadap gerakan EH Malaysia agak lambat, bagaimanapun untuk beberapa minggu akhir ini sokongan semakin banyak. malah TNB turut menaja satu ruangan di NST bagi mempromosi lagi aktiviti ini.

tapi kedengaran juga cakap-cakap mengenai Earth Hour nih:

1) tersirat agenda Yahudi

- tak de ape la nak cakap, seperti kita tau..Yahudi memang menguasai dunia. Bagaimanapun,
kesedaran dan mencintai alam sekitar ciptaan Allah S.W.T mmg ada dalam agama kita. Dan kalau nak tolak, tolak la sambutan Valentine yang memang terang lagi bersuluh Israiliyyat nya.

2) nanti banyak la jenayah

- WWF tak paksa pun huhu. memang banyak kes pecah rumah sekarang, bagaimanapun kalau demi keselamatan, jangan la tutup semua lampu. tutup la lampu yang boleh sahaja. lampu tandas kalau tak pakai ker.

3) tak perlu ikut cara barat

- ye betul, tapi benda baik apa salahnya. Bumi ni kita tinggal bersama Utara, Selatan, Timur dan Barat. pemanasan global disumbangkan dari semua arah dunia dan kesan pemanasan global dirasai semua jugak.

4) Maksiat!!!

- betul gak, disebabkan malam minggu kan. sonok tu tengok KLCC begelap tapi patutnya taman-taman dan tempat strategik lain tak perlu gelap. terang pun orang berani, apetah lagi malam kelam. jadi lampu-lampu tempat begini biarlah, demi kesajehteraan bersama

5) keselamatan negara

- jangan risau, radar, sistem operasi trafik, sistem pertahanan tak la dishut down lak. keselamatan negara keutamaan nombor 1. malah Sasaran Penting (SP) negara juga tak de la nak dibiarkan begitu sahaja.

JADI...

1) sokong la kalau boleh

2) jangan jadikan alasan Earth Hour utk off lampu keta masa tgh memandu

3) jangan salah gunakan kegelapan malam utk berbuat suka hati..ini negara ada undang2 lg walaupun KLCC dah gelap

4 ulasan:

AnDeH berkata...

salam,
sronok bac ntry nie..
ada salah silah kebnarannya..
ape pu n sama2 lah kite hayati maksud sebenar EARTH HOUR ini agar selamat Bumi yang kita duduki

-Andeh-

kudabesi berkata...

thanx bro..

sekadar mencatat apa yang terlintas je

sama-sama la menyokong..usaha ni x berhenti di sini

harap2 lepas ni ksdaran tu lg kuat

& global player di US perlu sdar akan bumi nih milik bersama. dan kami concern

jd US sila sign Kyoto Protocol & patuhi

versusme berkata...

salam~

KLCC xada la gelap sgt pon..>_<
lgi pon dier tutup non-essential light aje..terang la jugak..

lampu kat taman2 tu bukak aje..walopon gelap..biase la malam kan..park tu mmg la gelap..

Hmm..ape yg xbest psl earth hour:

nnati menda ni jadi satu trand n routine..bukannye sesuatu yg kiter buat utk menghargai bumi..and every hour should be the earth hour..

salam~

kudabesi berkata...

btol tu..

x da ape pun yg gelap sgt..

perlu ke buat majlis nak meraikan earth hour mcm kat dataran tu?

tp tu la yg terjadi